Burdur Gezilecek Yerler
Burdur, Frigya şehirlerinden birisidir. Bu onun tarihi çağlardaki geçmişi. Prehistorik zamanlardaki geçmişi ise, Salda Gölü‘nün de bağlı olduğu Yeşilova ilçesinde ki Başkuyu Köyü‘ndeki kaya resimlerinin de fısıldadığı üzere Paleolitik Çağa kadar uzanıyor. Özellikle avcı – toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçişin en net gözlemlenebildiği yerlerden biri olan Hacılar Höyüğü de Burdur merkezin çok yakınında bulunuyor. M.Ö 7. Yy da önce Lidya hâkimiyetine sonra M.Ö 6. Yy da Perslerin hâkimiyetine geçen Pisidya bölgesi, M.Ö 4. y.y da ise Büyük İskender tarafından fethediliyor. Büyük İskender ölünce çok fazla bir bütün olarak kalamayan İmparatorluktan kopan Pisidya M.Ö 301 ‘ de önce Seleukoslar‘a M.Ö 228 ‘ de Bergama Krallığı‘na geçiyor ve sonra da Roma egemenliğine giriyor. Roma Dönemi, Pisidya‘nın en görkemli dönemi. Çünkü bu dönemde yeni şehirler kuruluyor. Zaten bugün günümüze kalan Kremna, Komama, Olmasa ve Sagalassos gibi antik kalıntıların çoğu da bu dönemden kalma.
Roma İmparatorluğu‘u ikiye ayrıldığında Pisidya, Bizans İmparatorluğu‘na geçiyor fakat o eski parlak günleri de artık bitiyor. 1071 - 1100tarihleri arasında Anadolu‘ya akın yapan Türkmenlerden Kınalı boyu Burdur‘a yerleştiğinde bu bölge artık Türkleşme sürecine giriyor. Rivayete göre kınalı boyu bölgeye vardığında, burayı çok beğenip ‘’ Cennet buradadır. Burada dur! ‘’ demiş ve ‘’ Burada dur! ‘’ halk arasında zamanla ‘’ Burdur ‘’ diye evrilmiş.
BURDUR GEZİLECEK YERLER
HACILAR HÖYÜĞÜ – HACILAR KÖYÜ
Aslında hepimizin tarih derslerinde adını duyduğumuz bir yer. Dünya arkeolojisi için en önemli yer taşıyan Hacılar Höyüğü Burdur merkeze 24 km mesafede yer alıyor. Hacılarda aynı zamanda hakiki üzüm olur. Yazın üzüm zamanına denk gelirseniz mutlaka tadına bakın.
İNSUYU MAĞARASI – ÇİNE KÖYÜ
Ülkemizin turizme açılan ilk mağarası olma unvanı taşıyan İnsuyu Mağarası, 597 m uzunluğu ve derin dehlizleri ile görmeye değer bir mağara, Karbonatlı maden sularından oluşan sarkık ve dikikler son derece güzel manzaralar oluşturuyor. Mağara uzun süre kapalı kaldıktan sonra yeniden ziyarete açıldı ama içeride epeyce inşaat yapılmış ve eski doğal görüntüsünden oldukça uzaklaşmış. Mağara içinde ki göller tamamen kurumuş. Küresel ısınma, Burdur çevresindeki yanlış sulama, hunharca yapılan barajlar, tektonik hareketler, kötü restorasyon derken mağara eski ihtişamını kaybetmiş.
SAGALASOS ANTİK KENTİ – AĞLASUN İLÇESİ
Bir dağın zirvesine yakın, kocaman taş parçaları, tiyatrosu. Son 10 yılda yapılan kazılar sayesinde bu muhteşem antik kentte belki dünyanın en sağlam antik çeşmesi olan Antoninler Çeşmesi açığa çıktı. Sagalassos Antik Kenti, kurulduğu tepenin özellikleri, Büyük İskender‘e yenik düşmesi ve muhteşem mermer işçiliği.
SALDA GÖLÜ – YEŞİLOVA İLÇESİ
Türkiye‘nin Maldivleri olarak son yıllarda birden bire ünlendi. Sodalı suyu, su kenarına kadar inen çam ağaçları, beyaz kumları ile Maldivler ‘ i aratmasa da yayla havası ile çok çok daha güzel. Salda sadece yaz turizmine değil kışın kayak turizmine de açık.
AKÇAKÖY LAVANTA DERESİ – YEŞİLOVA İLÇESİ
Lisinia Doğa‘nın kurucusu Öztürk Sarıca önderliğinde Yeşilova ilçesi Akçaköy Köyü‘n de bir lavanta vadisi yapıldı. Haziran ortasından Temmuz ortasına kadar lavantaların açtığı dönemden buraya ve muhteşem güzelliği görmeyi unutmayın.
LİSİNİA DOĞA – KARAKENT KÖYÜ
Öztürk Sarıca tarafından Burdur Gölü kıyısında kurulan bir vaha denilebilir. Burdur Gölü kıyısında ki bu bölgenin eski çağlarda ki adı olan Pisidya‘nın en önemli şehirlerinden biri Lisinia‘dır, vaha da adını buradan alıyor.
KİBYRA ANTİK KENTİ – GÖLHİSAR İLÇESİ
Anadolu‘daki en sağlam yer mozaiklerden birine ev sahipliği yapan Kyba Antik Kenti i yeni keşfedilen kültür varlıklarımızdan bir tanesi. Burdur merkeze biraz uzak, ancak Fethiye planınız varsa yol üzerinden uğrayabilirsiniz.
BURDUR KÜLTÜREL YEMEKLERİ
GAZEL ( KAZEL ) BÖREĞİ
Un ve nişastanın başrolleri paylaştığı hamur özenle hazırlanıp açılan gazel böreğinin iç harcı ise rendelenmiş soğan, patates ve kıymadan oluşuyor, İçinden maydanoz , tuz ve biber de eksik edilmiyor .
BURDUR ŞİŞ
Burdur şiş kendini diğer kebaplardan sadeliği ile ayırıyor. İçine tuzdan başka baharat girmiyor. Kuyruk yağı ile anlamını bulan Burdur şiş, bolca pideyle afiyetle yeniyor.
BURDUR USULÜ TESTİ KEBABI
Farklı yörelere ait testi kebapları olduğunu biliyoruz. Dar ağızlı testilerin içine konan koyun etinden yağlı kaburgaların kömür ateşinde ağır ağır pişmesi ile lezzetine lezzet katıyor.
ÇEKME
Tam bir ziyafet yemeği olan çekme kuzu eti ile hazırlanıyor. Eskiden daha çok düğün gibi özel günlerde hazırlanan bu nefis yemek, kuzu etinin salça ile buluşup bir güzel kızarması ile et suyu ve bolca tereyağı ile yapılan pilavın üzerine yerleşmesiyle oluşuyor.
KÖMBE ( ÇANAK EKMEĞİ )
Burdur usulü kömbe, çanak ekmeği olarak bilinen yöreye özgü lezzetli bir hamur işidir. Özene bezene hazırlanan hamurun içine tahin, ceviz, pekmez ya da haşhaş konarak hazırlanır.
BURDUR USULÜ PEYNİRLİ PİDE
Özel bir peynir çeşidi olan kelle peyniri ile yapılması ile farkını ortaya koyuyor bu pide. Pide hamurunun üzerine peynir ve maydanoz eklenerek lezzetli bir pide elde ediliyor. Dileyenler farklı malzemeleri ile pideyi zenginleştirebiliyor.
KABAK HELVASI
Daha çok dolmalık olarak bildiğimiz sarı kabaklar bu helvada karşımıza tatlı olarak çıkıyor. Şaşırtıcı olsa da rendelenmiş kabakların şeker ve limon suyu ile bir araya gelip pişmesi sonucu oluşuyor.
BURDUR MUHALLEBİSİ
Pirinç unu ve nişastası ile hazırlanan Burdur muhallebisi, dövülmüş damla sakızıyla buluştuğunda tam anlamıyla seviye atlıyor.
CEVİZ EZMESİ
Ceviz içleri ve irmik buluşuyor bu nefis helvanın yapımında, Birlikte daha güzel hale gelen ikili, şeker ve suyun yardımı ile bir güzel harmanlanıyor. Pudra şekeri de tarife dâhil olunca ortaya baklava dilimleri şeklinde sunulan bu nefis tat ortaya çıkıyor.
CEVİZ HELVASI
Ceviz ezmesinin irmik yerine un, şeker ve su yerine de pekmez kullanılarak yapılması ile uluşuyor. Cevizli helvanın önemli noktası ise bol bol ceviz eklenmesi. Bu sayede tadına doyamayacağınız lezzetli bir helva elde ediyorsunuz.